Önsajnálat, amikor nem látjuk a Fától az Erdőt…

23517644_1523629211065538_308275298616646172_nAz Önsajnálat, mondhatnánk az egyik legmakacsabb eszköz az önszabotázsra, amellyel megakadályozhatjuk jelen Életünkhöz való sikeres kapcsolódásunkat, rendkívül egyszerű a működése, mindazonáltal szeretném elkerülni, hogy leegyszerűsítsem!
Mikor beszélünk Önsajnálatról?
Önsajnálatnak nemcsak azt nevezzük, amikor valaki sajnáltatja magát mások előtt, de Önsajnálat az is, amikor egy általában visszatérő vagy hosszú ideje fennálló helyzetben tehetetlenséget, kilátástalanságot, esetlegesen erőtlenséget élünk meg, mely “áldozat” szerephez egy Önmagunk felé kinyilvánított Önsajnálat párosul. Ez utóbbi alatt azt értem, például, amikor befelé fordulunk, vagy Önmagunkkal vagyunk, és jön egy érzés, hogy milyen rossz, nekem vagy még mindig nem sikerült valamit elérnem, megvalósítanom és ez a kudarc érzés egyfajta sajnálatba fordul. De miért is tud újra és újra visszatérni, vagy mi az oka, hogy akár hetekig, hónapokig vagy évekig képesek vagyunk belesüppedni?!
Mit adhat számunkra az Önsajnálat?
1. Az Önsajnálat elsődlegesen az Együttérzés gyakorlása Önmagunkkal! Ennek értelmében, az Önsajnálat megélése során alkalmunk nyílik egy olyan mély együttérzésre, amely lehetőséget nyújt az ÉRZÉSEINKHEZ való KAPCSOLÓDÁSRA, hogy ÉREZD MAGAD, érezd, hogy bármi is történik vagy épp nem történik a legfontosabb az:
“ÉN VAGYOK” érzése, amely megtanít Téged Önmagad feltétel nélküli szeretetére, elfogadására és arra, hogy minden innen indul, Te vagy Életed mozgatórugója, és csakis rajtad áll mi az, amit megengedsz Magadnak, és mi az, aminek ellenállsz!
2. Ezt a gondolatmenetet folytatva az Önsajnálat egyfajta eszköz lehet a felelősség áthárításra. Ezt akkor tudod meglátni, ha tényleg nagyon Őszinte vagy Magadhoz!
Hiszen minden hárítás, kifogás alapja, hogy ellenállunk az igazság, a valóság, Önmagunk tisztánlátásának és elfogadásának!
Ez a hétköznapokban úgy néz ki, hogy egy adott személy, aki áldozatnak érzi magát, azt éli meg, mintha minden fájdalmának és kudarcának oka egy másik ember lenne, aki a szemében, egy “tettest” képvisel. Ilyenkor attól függően, hogy mennyire ragaszkodunk ehhez a bevállaláshoz (áldozat szerephez), tanuláshoz, tudunk felülkerekedni Önmagunkon és egy a múltban hozott vezekléssel kapcsolatos döntésünkön. Mire is gondolok?
Amikor minden erőnkkel azon vagyunk, hogy “bebizonyítsuk”, hogy a másik a hibás, én pedig csak egy szerencsétlen “áldozat” vagyok, aki semmiről sem tehet, “én nem ezt érdemlem”, stb. olyan mintha minden erővel ragaszkodnának ahhoz, hogy én most jó vagyok, inkább benne vagyok az áldozat szerepben, de legalább jó vagyok, nem pedig olyan, mint a “tettes”! Ellenállunk annak, hogy belenézzünk a tettes által mutatott tükörbe!!!! Tagadás, ellenállás, elutasítás és a felelősség teljes áthárítása – ez mind benne tart az Önsajnálatban, abba, hogy együttérezzünk és sorsközösséget vállaljunk az áldozat szereppel, az egykori áldozatokkal….
Ilyenkor a múltban, valamely előző életünkben mi voltunk az a “negatív” figura, aki valakivel szemben “tettes” volt, és ez az egész egy jóvátétel! Az áldozat szerephez és ezáltal az Önsajnálathoz való ragaszkodás rabságban és egyben távol tart attól, hogy megengedjük magunknak az Önérvényesítést, az Önmegvalósítást, a Sikert, és minden Csodát, amit az Élet tartogat számunkra! Mindezt akkor tudjuk befogadni, ha MEGBOCSÁTUNK a tettesnek, Önmagunknak és befogadjuk múltunk ezen részét! Amikor vállaljuk Önmagunkat, felelősségünket és elengedünk minden ítélkezést és elutasítást!!!
A fentieken túl az Önsajnálat álságos, hamis “ajándékai” lehetnek:
– több szeretet, figyelem, törődés és energia a külvilágból,
mely hosszú távon veszélyes játék lehet,
– hamis “biztonságérzet”, amelybe ragadva, kifogást találhatunk a fejlődés, a cselekvés halogatására.
Az Önsajnálat sokféleképpen nyilvánul meg, melyet ha őszinte vagy Magadhoz egyszerűen és gyorsan felismerheted és tudatosíthatod, mire tanít, mit mutat Neked! 
Amint meglátod miben szolgált eddig, hálával tudsz búcsút mondani neki és teljesen Önmagaddá válni!

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

You may also like

Leave a comment